Uçakta yanınıza almamanız gereken eşyalar

Uçakta sıvı madde taşıma konusundaki katı kuralları çoğumuz bilmekteyiz. Ama bazı eşyalar size şaşırtıcı gelebilir. Farklı havalimanlarındaki uygulamaları ve yetkililerden gelen güvenlik bilgilerini sizin için araştırdık.

1. Fazla miktarda parfüm, deodorant ve sprey

Sevdiklerinize hediye olarak bir çok parfüm aldınız. Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml'den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız. O kadar para verdiğiniz hediyeler de boşa gitmiş olacaktır.

2. Şuruplar ve ilaçlar

Yasaklı sıvılara bir örnekte ilaçlar için de 100 ml kuralının geçerli olduğunu hatırlatalım. Taşımanız gereken büyük şurup kutunuz da, eğer havaalanı yetkililerini önceden bilgilendirip izin almadıysanız bu kurala tabi.

3. (Birden fazla) çakmak

"Kendinize ya da diğer yolculara zarar verebilecek bir maddeyi el bagajınızda bulunduramazsınız” kuralı düşünüldüğünde, el bagajında çakmak taşınmabilmesi size garip gelebilir. Ancak dikkat edin! Sadece bir tane çakmak taşıma hakkınız var.

4. Sıvı haldeki gıda ürünleri

Çakmak taşımaktan çok daha zararsız ve masum görünse de, maalesef ambalajlı sıvı gıda ürünler de genel olarak yasaklı - tabi miktarı 100 ml veya altında değilse. Ancak buna birkaç istisna var. Sağlık nedenleriyle belli gıdaları yanınızda bulundurmanız şart ise, doktordan veya bir yetkiliden alacağınız belgeleri göstererek bunları taşıyabilirsiniz. Bebek sütü ve maması için de izin genel olarak var, ancak kontrolden geçirilmeleri gerekebilir.

5. Ucu sivri şemsiyeler

Birçok kişi tatilini yaz ayları yerine sonbahar ya da kış mevsimelerinde, yani yağmur yağma ihtimalinin yüksek olduğu aylarda yapmayı tercih ediyor. Siz de onlardan biri misiniz? O halde yanınıza alacağınız şemsiyeye de dikkat etmeniz gerekiyor. Baston şemsiyeler gibi sivri uçlu şemsiyeler, birçok havayolunun kabinde taşınması yasak eşyalar listesinde yer alıyor.

6. Tenis ve badminton raketleri

Kurallar spor ekipmanları konusunda da hassas. Örneğin muştalar, coplar, topuzlar, yasaklaması anlayışla karşılayabileceğimiz şeyler. Ne de olsa dövüş sporlarında kullanılıyorlar. Ancak tenis ve badminton raketi gibi eşyalar da yasaklı spor ekipmanları arasındadır.

7. Oltalar

Zıpkın gibi, oltaları da uçakta yanınıza alamıyorsunuz. Zararsız, sakin bir zaman geçirmek için kullandığınız bu alet, maalesef sivri kısımları dolayısıyla engellere takılmaktadır. Belki bu seferlik de balık tutmak yerine, balıkları izlemeye gidersiniz?

8. Bazı lityum iyon piller

Havayollarının hemen hemen tamamı cep telefonu, fotoğraf makinesi, tablet ve elektronik bir çok eşyada kullanılan lityum iyon pillerin, belirli bir büyüklüğün üzerinde olmadığı sürece, kabinde taşınmasına izin veriyor. Bununla birlikte, son dönemde oldukça popüler olan ve lityum iyon pile sahip elektrikli kaykaylar (hoverboard) ise kesinlikle uçaklara alınmıyor.

9. Çadır kazığı

Tatilinizi çadır kampında geçirmeye mi gidiyorsunuz? Sakın çadır kazığını el bagajınızda taşımaya kalkmayın, güvenlikte ona veda etmek zorunda kalmanız işten bile değil. Kampta çadırınızı battaniye niyetine kullanmak ya da mecburen açık havada yıldızları seyre dalmak zorunda kalabilirsiniz.

10. Matkap ve benzeri iş aletleri

Marangoz ya da tesisatçı değilseniz el bagajınızda tornavida, çekiç, testere ya da matkap gibi aletler olmasına gerek yok. İşiniz gereği bu tarz aletlere ihtiyacınız varsa da, bunları bavulunuza atabilirsiniz.

 

Call Center